12th World Congress of Bioethics (12WCB) International Association of Bioethics (IAB)



atellite M	eeting Feminst Approaches t	o Bioethics (FAB)			
1onday 23	3, June 2014				
From 8.00	FAB Registration				
9.00-10.30	Welcome, introductions, housekeeping	Room 1 Plenary session 1: Abortion and Conscientious Objection: Local Stories to a Global Understanding			
10.30-11.00 30 minutes)		Coffee break	Ü		
11.00-12.00	Room 1 Concurrent session: Mental Health	Room 2 Concurrent session: Healthcare Systems	Room 3 Concurrent session: Mothering		
12.00-13.00	Room 1 Concurrent session: Implicit Bias	Room 2 Concurrent session: Medical Tourism	Room 3 Concurrent session: Childbirth		
13:00-14.30	Lunch	13:30-14:30 COUNTRY REPS MEETING	Lunch		
14.30-16.00	Room 1 Concurrent session: Notes from All Over	Room 2 Concurrent session: Clinical Research	Room 3 Concurrent session: Perplexities and Conundru		
16.00-16.30 30 minutes)		Coffee break			
16.30-17.30	Room 1 Plenary session 2: Choices and Tensions: Childcare Strategies of Mexican Mothers Working at Feminist Organizations				
18.00-19.00	Reception for International Journal of Fen	ninist Approaches to Bioethics (IJFAB), hosted by Stor	ny Brook University		
19.00-22.00	Working Dinner for IJFAB Board Members				

Tuesday 24	l, June 2014					
From 8.00	FAB Registration					Hall Hilton Hotel
	Room 1 FAB CONGRESS. Plenary Session 3: Children, Property, or Cells? Embryos, Ethics, and Exploitation					
9.00-10.30	Room 2 Workshop for Early Career Bioethics Scholars			Room 3 Revived Global Forum for Bioethics in Research		
10.30-11.00 (30 minutes)			Coffee	e break		
11.00-12.30	Room 1 FAB CONGRESS. Concurrent Panel Session: Ethics of Uterus Transplantation Room 4 Workshop for Early Career Bioethics Scholars			Room 3 FAB CONGRESS. Concurrent Panel Session: Moral Pioneers: The Role of the Public in Bioethical Deliberatio Room 5 evived Global Forum for Bioethics in Research		
12:30-14.00			Lu	nch		
14.00-15.30	Room 1 FAB CONGRESS. Concurrent session: Global Health	ONGRESS. Concurrent session: FAB CONGRESS. Concurrent sessi		Room 3 sion: Embodiment FAB CONGRESS. Concurrent session: Moral Theory		
	Room 4 Workshop for Early Career Bioethics Scholars			Room 5 Revived Global Forum for Bioethics in Research		
15.30-16.00 (30 minutes)	Coffee break					
16.00-17.30	Room 1 Concurrent session: Transnational Contract Pregnancy		Concurrent sessi	om 2 on: Gametes and oryos	Room 3 Concurrent session: In	fertility
16.00-17.30	Room 4 SATELLITE MEETING: Workshop for Early Career Bioethics Scholars			Room 5 SATELLITE MEETING: Revived Global Forum for Bioethics in Research		
17.30-19.00			FAB GENER	AL MEETING		
19.30-22.00	FAB BANQUET					

12th World Congress of Bioethics Besto City 2014

12th World Congress of Bioethics (12WCB)

Tuesday 24	l, June 2014				
From 15.00	12 IAB WCB Registration				
19.00-20.30	12 IAB WCB Welcome Cocktail				
Wednesda	y 25, June 2014				
				Hall	
From 8.00	Registration			Hilton Hotel	
9.00-9.55	Plenary Ruth Macklin		2 Speakers		
(55 minutes)	Crossover FAB- Sorem Holm		20 minutes per speaker 15 minutes for discussion	Main room	
Opening Se	IAB session		13 illillutes for discussion		
Opening 30	Manuel H Ruiz de Chávez			Main room	
10.00-11.00	José Narro Robles				
(60 minutes)	Angus J Dawson				
11.00-11.30	Mercedes Juan López			Hall	
(30 minutes)		Coffebreak		Hilton Hotel	
	Plenary Tom Beauchamp		3 Speakers		
11.30-12.45 (75 minutes)	Session 1		20 minutes each speaker	Main room	
	Julio Frenk Mora		15 minutes for discussion		
12.45-13.45 (60 minutes)		Lunch			
,	Symposia Parallel 1.				
	Room 1	Room 2	Room 3	Room 4	
	Bioethics theory and methodology	Multicultural ethics	Bioethics theory and methodology	Biobanks	
13.45-15.15	Room 5	Room 6	Room 7	Room 8	
(90 minutes)	Bioethics theory and methodology	End of life	Bioethics and vulnerability	Research ethics	
	Room 9	Room 10	Room 11	Room 12	
	Global Health	Bioethics and transplants	Clinical ethics	Migration and healthcare	
	Room 13				
	Iberoamerican Network Christine Grady		3 Speakers	Main room	
	Plenary Christine Grady		3 Speakers	iviain room	

Speakers Dinner

20 minutes per speaker

15 for discussion

4 Speakers

20 minutes each key speaker

15 for discussion

Main room

Hilton Hotel

Plenary

Plenary

Session 3

Session 2

Juan Ramón de la Fuente

Jonathan D. Moreno

Amar Jesani **Fernando Lolas**

Maria Casado

Juliana González

Peter Kemp

15.30-17.05

(95 minutes)

17.15-18.50

(95 minutes)

19.15 - 21.00

(120 minutes)



12th World Congress of Bioethics (12WCB)

Thursday 2	6, June 2014		Toria Congress of B	,		
From 8.00	Registration				Hall	
9.00-10.15 (75 minutes)	Plenary Session 4	José Ramón Cossío Maria do Céu Patrâ Ruth Faden		3 speakers 20 minutes per speaker 15 for discussion	Hilton Hotel Main room	
10.30-11.45 (75 minutes)	Plenary Session 5	Andrew Haines José Sarukhán Evandro Agazzi		3 speakers 20 minutes per speaker 15 for discussion	Main room	
11.45-12.15 (30 minutes)			Coffe	ebreak		
	Symposia Pa	arallel 2				
	Room 1 Multicultural ethics		Room 2 Bioethics and vulnerability	Room 3 Multicultural ethics	Room 4 Biobanks	
12.15-13.45 (90 minutes)	Room 5 Bioethics theory and methodology		Room 6 Biobanks	Room 7 Global Health	Room 8 End of life	
	Room 9 End of life		Room 10 Food ethics	Room 11 Biobanks	Room 12 Animal ethics	
	Room 13 Iberoamerican Network					
13.45-14.45 (60 minutes)			Lu	nch		
(00 minutes)	Oral Presen	tation 1				
	Room 1 Global Health		Room 2 Decision-making	Room 3 Global Health	Room 4 Research ethics	
	Room 5 Clinical ethics		Room 6 Migration and healthcare	Room 7 Bioethics theory and methodology	Room 8 End of life	
14.45-16.15 (90 minutes)	Room 9 Ethics and policymaking		Room 10 Iberoamerican Network			
	Poster Presentation 1					
	Room 11 Global Health; Gender and reproduction		Room 12 Bioethics theory and methodology; Teaching and bioethics	Room 13		
16.15-16.30 (15 minutes)	Coffebreak					
	Oral Presentation 2					
		om 1 n-making	Room 2 Global Health	Room 3 Bioethics theory and methodology	Room 4 Research ethics	
16.30-18.00 (90 minutes)		om 5 banks	Room 6 End of life	Room 7 Gender and reproduction	Room 8 Beginnig of life	
	Room 9 Bioethics and vulnerability		Room 10 Gender and health	Room 11 Genetics	Room 12 Pediatric research	
	Room 13 Iberoamerican Network		Business Room IAB Board Meeting			
	Symposia Pa	arallel 3				
		om 1 d vulnerability	Room 2 Bioethics theory and methodology	Room 3 Bioethics and vulnerability	Room 4 Research ethics	
18.15-19.45 (90 minutes)		om 5 Il Health	Room 6 Clinical ethics	Room 7 Bioethics theory and methodology	Room 8 Teaching and bioethics	
	Room 9 Bioethics and evolution Room 13		Room 10 Decision-making	Room 11 Bioart; Ethics of caring	Room 12 Ethics and policymaking	
20.00.22.00		ican Network	Cultural A article			
20.00-22.00			Cultural Activit	У		



12th World Congress of Bioethics (12WCB)

	June 2014					
From 8:00	Registration				Hall Hilton Hotel	
9.00-10.15 (75 minutes)	Plenary Session 6	Carlos Viesca Eduardo Matos Ruy Pérez Tamayo	20	3 speakers O minutes per speaker 15 for discussion	Main room	
10.30-11.45 (75 minutes)	Plenary Session 7 Adolfo Martínez Pa Carlos Alonso Beda Florencia Luna				Main room	
11.45-12.15 (30 minutes)	Coffebreak					
	Symposia Parallel 4					
12.15-13.45 (90 minutes)	Room 1 Bioethics and transplants		Room 2 Bioethics theory and methodology	Room 3 Reproductive technologies	Room 4 Reproductive technologies	
	Room 5 Research ethics		Room 6 Research ethics; Enviromental ethics	Room 7 Ageing; Gender and reproduction	Room 8	
	Room 9		Room 10	Room 11	Room 11	
		oom 12 erican Network				
13.45-14.45 (60 minutes)	Lunch					
	Oral Prese	ntations 3				
	Room 1 Teaching and bioethics		Room 2 Research ethics	Room 3 Enhacement	Room 4 Global Health	
	Room 5 Genetics		Room 6 Multicultural ethics	Room 7 Food ethics	Room 8 Enviromental ethics	
14.45-16.15 (90 minutes)	Room 9 Bioethics theory and methodology		Room 10 Ethics and policymaking	Room 11 Iberoamerican Network		
	Poster Pres					
	Decision-making	oom 12 g; Multicultural ethics; mental ethics	Room 13 Ethics and policymaking; Genetics; End of life; Enviromental ethics; Ageing			
	Coffebreak					
16.15-16.30 (15 minutes)				break		
(15 minutes) 16.30-18.05	Plenary Session 8	Carlos María Rome Gilbert Hottois John Harris Nicholas Agar	Coffe	4 speakers 20 minutes per speaker 15 for discussion	Main room	
16.15-16.30 (15 minutes) 16.30-18.05 (95 minutes) 18.15-19.15 (60 minutes)		Gilbert Hottois John Harris Nicholas Agar	Coffe	4 speakers 20 minutes per speaker 15 for discussion V E uiz de Chavez Chair	Main room Main room	

Saturday 28, June 2014

09:00 - 14:00 Tours Mexico City and surroundings